Maar nu even zonder gein. In theorie is afvallen makkelijk. Het is een simpele som van calorieën binnen krijgen tegenover calorieën verbruiken. Maar waarom is het voor de meeste mensen dan toch moeilijk om succesvol af te vallen? Dit komt vooral doordat je een leeftijd aan lengte van gewoontes en gebruiken moet aanpassen. Het gaat niet alleen om wat je eet, hoe vaak en hoe hard je traint, maar vooral om hoe je deze uitdaging mentaal aangaat. Hoe gedraag jij je wanneer je in de buurt van voeding bent zoals op een verjaardag of op feestjes. Wanneer je uitgaat met vrienden/familie, in een sociale omgeving, relaties of stressvolle omgeving bent. Je hebt heel je leven ‘geleerd’ om op verjaardagen taart te eten, op de vrijdagmiddag een borrel te doen met collega’s om het weekend te vieren of popcorn te eten in de bioscoop. Je hebt geleerd dat bij Sinterklaas pepernoten en chocoladeletters horen of dat het met kerst ‘normaal’ is om veel te eten. Wat je dus eigenlijk moet doen, is jezelf op deze gewoontes ont-trainen. Een leven lang aan gewoontes en gebruiken. Dit maakt afvallen toch een stuk lastiger dan in theorie juist duidelijk wordt gemaakt.
Vaak wordt er gezegd dat afvallen 70% voeding is en 30% training. Dit wordt gezien als waarheid. Naar mijn mening absolute onzin! Afvallen is juist 100% voeding. Wat je eet en hoeveel je eet zorgt voor het succesvol afvallen. Je kan nog zoveel sporten als je wilt. Al is dit twee keer per dag of honderd uur cardio in een week. Zolang je meer eet dan je nodig hebt, zal je geen gewicht verliezen. Helpt sporten dan niet om af te vallen? Nee. Sporten is een middel om calorieën te verbranden, maar dit is alleen succesvol wanneer je in de juiste calorische balans zit. Betekent dat dan dat sporten geen zin heeft? Nee ook niet. Sporten heeft vele gezondheidsvoordelen, maar die hebben geen betrekking tot afvallen wanneer je teveel eet. Iedereen kan in principe afvallen zonder te sporten. Je moet alleen zorgen dat je minder eet dan je lichaam nodig heeft. Dit maakt het alleen niet minder uitdagend. Het is zoveel moeilijker dan je van te voren denkt om constant met voeding bezig te zijn. Vooral wanneer je in situaties komt waar het automatisme overneemt.
Ik heb ooit iemand begeleid die mij vertelde dat ze een dag op kantoor kwam en er iemand jarig was. Diegene had dus taart meegenomen en iedereen nam een stuk. Toen zij haar stukje aan het eten was zei een collega ‘hé! Ik dacht dat jij op dieet was’. Ze schrok hiervan en legde haar stuk weg. De persoon die ik begeleide schrok niet van de opmerking van haar collega, maar juist van het feit dat ze zonder na te denken een stuk taart pakte en dit zo normaal was bij hun op kantoor.
Afvallen is geen kwestie van drie maanden diëten of een twee maanden ‘quick fix’ waarbij je snel gewicht verliest, weer aankomt en vervolgens weer het riedeltje opnieuw kan doen met een ander dieet. Het is een verandering in leefstijl die je de rest van je leven moet onderhouden. Je moet gewoontes kunnen veranderen of de oude overschrijven. Alleen dit gaat er voor zorgen dat jouw calorische balans beter behouden wordt.
Het punt is nu wel duidelijk. Maar hoe val je dan succesvol af? Dit doe je door een calorie balans te vinden die past binnen jouw leefstijl. Een balans die op jouw lijf geschreven is. Dus niet via een algemeen schema, eentje van iemand anders of een ‘dieet boek’ van een bekende Nederlander die jou laat zien hoe zij of hij een droom lichaam heeft bereikt.
Het gaat erom dat je de kennis en inzichten vindt rondom jezelf. Hoe jij leeft en jouw lichaam werkt om binnen de juiste caloriebalans te leven. Juist dan vind je een dieet wat duurzaam en makkelijk te onderhouden is voor jezelf. Dit betekent niet dat je een stukje taart moet boycotten. Wel moet je er rekening mee houden dat dit geen dagelijkse norm moet zijn, maar een verwennerij waar je eens in de zoveel tijd van kan genieten. Het gaat er dus om dat je een balans leert vinden binnen jouw voedingspatroon en vanuit daar op een kwalitatieve manier succes in het afvallen gaat ervaren.
Bij BFIT Coaching & training begeleid ik jou om deze balans te vinden. Samen gaan we jouw voedingspatroon bekijken en vanuit daar coach ik jou naar een volwaardig voedingspatroon. Vol van kwaliteit en aardig voor jezelf. Waarbij je ontdekt hoe je de juiste keuzes gaat maken, de meest optimale voedingsgroepen gebruikt en je de juiste caloriebalans vindt. Natuurlijk niet zonder af en toe een verwennerij voor jezelf, want het belangrijkste aan eten is de smaaksensatie.
Nieuwsgierig? Maak een afspraak voor een vrijblijvend gesprek en bekijk wat de mogelijkheden zijn!