Perspectief

Wat is stress?
23 juni 2020
Gezond fit - BFIT Den Bosch personal coach en trainer
Anderhalf jaar aan personal training: hoe is het gegaan?
1 februari 2021

Perspectief

Gezond fit - BFIT Den Bosch personal coach en trainer

Gezond fit - BFIT Den Bosch personal coach en trainer

Perspectief. Een woord wat de afgelopen dagen veel gebruikt wordt. Maar wat betekent dit nu eigenlijk en waarom snakken we hier zo erg naar?

per·spec·tief (het; o; meervoud: perspectieven)
Een punt van waaruit iemand naar iets kijkt of waarneemt. ‘Iets vanuit een bepaald perspectief zien’.

Dit jaar – het jaar 2020 – is het jaar dat we te maken hebben gekregen met het corona virus en onze vrijheid aan banden werd gelegd. Op allerlei manieren heeft Nederland de regels gebogen om maar vast te houden aan dat gevoel van vrijheid. De reden hiervoor: er werd te weinig perspectief geboden door de overheid. Wat mij opvalt, is dat we ook niet op zoek gaan naar perspectief. In plaats daarvan leggen we het probleem buiten onszelf.

De afgelopen weken is dit vaak een onderwerp van gesprek geweest tijdens mijn coaching sessies. Het ging hierbij onder andere om het creëren van kansen. Het afdwingen van geluk/succes. Dit begint toch echt bij jezelf! In plaats van uitzichtloos thuiszitten op de bank, kun je zelf ook die stip aan de horizon zetten. Trek jezelf uit die slachtofferrol en bekijk het van een ander perspectief.

Meer dan ooit is het de tijd om persoonlijke doelen te stellen, een plan te maken en daarbij perspectief te creëren. Juist nu, een confronterende tijd waarin we meer op onszelf zijn aangewezen zorgen persoonlijke doelen ervoor dat wij onszelf niet verloren voelen. Denk in mogelijkheden en grijp kansen. Makkelijker gezegd dan gedaan misschien, maar de beloning voor jezelf voelt onoverwinnelijk in deze tijd!

Een excuus als geen tijd is nu niet meer geldig. Wees dan eerlijk naar jezelf en erken dat je simpelweg geen zin hebt. Dat is ook niet erg! Maar klagen is dan ook van de baan… En anderen er mee lastigvallen dus ook.

Eén van de weinige dingen die momenteel nog mag – en daarnaast ook heel waardevol is – is bewegen. Maak een beweegplan voor jezelf en koppel er doelen aan vast. Denk bijvoorbeeld aan:

  • elke dag wandelen;
  • een aantal keer per week intensief bewegen;
  • besteed tijd en aandacht aan je eten;
  • en aan elkaar!

Zorg ervoor dat er een goede basis ligt zodat je makkelijker met de stress van deze tijd om kan gaan. Als je in deze onzekere tijden niet goed voor jezelf zorgt, komt het straks alleen maar harder terug. Ga de confrontatie aan met jezelf! Wees eerlijk en maak er een mooi les van. In een tijd van waarbij er geen vlucht mechanismes meer zijn, kan je niet alles blijven wegstoppen. Want ‘wat je wegstopt, klopt aan’ vertelde een wijs persoon mij ooit.

Dus waarom snakken we nou zo naar perspectief? Simpel! We zoeken een verklaring. Houvast in tijden van onzekerheid. Maar hou jij in deze bizarre tijden vast aan het negatieve? Of zie jij kansen? Wat is jouw perspectief?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *