Waarom kies ik voor planten?

bfit personal training personal trainer den bosch voedingsadvies bootcamp
De 8 meest bruikbare tips voor in de sportschool
14 september 2017

Waarom kies ik voor planten?

bfit personal training personal trainer den bosch voedingsadvies bootcamp

Waarom kies ik voor planten?

 

Door de vele “voedingsclaims” die deze dagen worden gemaakt zag ik door de bomen het bos niet meer. Tegenwoordig is iedereen een “voedings- expert” en staat er boordevol informatie op het internet die grotendeels gebaseerd is op “halve waarheden”. Omdat je van kinds af aan tegenwoordig geen kennis meer mee krijgt op school of van je ouders weet je als jongvolwassenen tegenwoordig al niet meer wat de normen zijn op het gebied van “gezonde voeding”. Ik wilde voor mijzelf onderzoeken wat nu  waarheid is en wat niet en mijn kennis vergroten zodat ik mijn eigen effectiviteit omtrent voedingkeuzes kon verbeteren. Door dit onderzoek kwam ik tot een totaal onverwachte levensstijl verandering… 

Mijn mening

 

Voor mij is dit NU onbegrijpelijk dat op de dag van vandaag nog steeds zo weinig aandacht aan dit onderwerp besteedt wordt. We worden tegenwoordig opgeleid om een vak te leren, om zo een kleine rol van betekenis te kunnen spelen in onze economie. Maar we worden niet meer opgeleid om te zorgen voor ons eigen lichaam terwijl dit helemaal niet veel moeite zou moeten kosten.
We gooien van alles in ons lichaam zonder er over na te denken wat het nu precies met je doet. We maken ons wel druk om allerlei ongefundeerde voedingsclaims zoals; alle e-nummers zijn slecht, goede en slechte suikers, je moet geen koolhydraten eten, die we klakkeloos overnemen van de media, maar bijna niemand neemt de moeite om te onderzoeken of dit ook op wetenschap gebaseerd is. Naar mijn mening zou iedereen meer bewust bezig moeten zijn met gezonde voeding.

Want zeg nu zelf, een gezonde lichaam en geest is toch de basis voor een gelukkig en succesvol leven?


Opzoek naar de “waarheid”

 

Zo begon ik mijzelf te verbreden en te verdiepen in voeding. Ik wilde nu zelf eens onderzoeken wat de waarheden zijn en wat niet. Ik kwam op youtube een kanaal tegen van iemand die sprak over plantaardige dieeten (veganisme). Net zoals de meeste mensen vond ik veganisme een extreme leefstijl en had ik zo mijn vooroordelen.  Toch wekte het mijn interesse, doordat deze persoon al zijn claims onderbouwde met literatuur en wetenschappelijk onderzoek. Ik werd steeds nieuwsgieriger en begon steeds meer te geloven in een dieet rijk aan plantaardige producten. 
Vooroordelen die ik had over het veganisme waren:

 

 • Wij zijn gemaakt om vlees te eten
 • Plantaardig eten bevat niet genoeg eiwitten
 • Als veganist eet je toch veel te weinig
 • Veganisme is moeilijk
 • Veganisten zijn geiten wollen sokken mensen
 • Je kan dan toch niks meer eten als veganist

 

Het milieu en dierenleed aspect kennen we allemaal, maar toch is en was dit niet doorslaggevend voor onder andere mijzelf, maar voor de meeste mensen. Voor mij waren vooral de gezondheidsvoordelen van doorslaggevend belang. Dit deed hij met mechanistische onderzoeksgegevens, wat oorzakelijk verbanden geeft tussen voeding en ziektes. Hier was naar mijn mening geen speld tussen te krijgen, omdat er geen mechanistisch onderzoek is die het tegendeel bewijst.

Out of the comfort zone

 

Tijdens mijn specialisatie in voeding op de Fontys Sporthogeschool ben ik mijzelf gaan verdiepen in de gezondheidsvoordelen van een plant- aardig dieet (veganistisch). Doordat ik mijzelf als gepassioneerd bewegings- en voedingsliefhebber altijd wil verbreden en verdiepen in de stof en daarnaast open sta voor informatie uit alle hoeken (niemand heeft ten slotte de wijsheid in pacht) raakte ik (tegen alle verwachtingen in) geïnteresseerd in het veganisme, want ik geloofde ten slotte ook in het feit dat je veel vlees moest eten om groot en sterk te worden.
Ik wilde mijzelf een keer uitdagen om uit die comfort zone te stappen, mijn koppigheid opzij te zetten en mijzelf echt te verdiepen in het onbekende. Mijn voornaamste reden om mee te doen aan deze minor was dat ik mijzelf wilde verbreden en verdiepen in plantaardige diëten. Dit werd echter niet aangeboden binnen het arrangement waarop ik besloot het heft in eigen handen te nemen en zelfstandig onderzoek te gaan doen.

 


“Nothing will benefit health and increase the chance for survival on Earth as the evolution to a vegetarian diet” – Albert Einstein


 

Eigen onderzoek

 

Gedurende mijn onderzoek ben ik mijzelf gaan verdiepen in deze gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet en kwam er al snel achter dat alle onderzoeken hetzelfde aantoonde. Het overmatig eten van dierlijke producten verhoogd de kans op meerdere welvaartsziektes zoals: kanker, hart en vaatziekten, hypertensie, MS, diabetes, etc.. De producten die deze problemen kunnen opleveren worden dagelijks door het grootste deel van de bevolking gebruikt en zijn: rood en verwerkt vlees, eieren en zuivel producten.
Deze producten geven een ontstekingsreactie af in je lichaam die plantaardige producten niet geven. Dus waarom zou je niet voor plantaardig kiezen i.p.v. dierlijke, wetende dat je alle nodige nutriënten uit zowel plantaardig en dierlijk kan halen, maar dan zonder de ontstekingsreacties?
NU ik de “waarheid” ontdekt heb ben ik ervan overtuigd dat een plantaardig dieet het meest optimale is voor het menselijk lichaam om een mentaal en fysiek gezond leven te leiden.
Ik wil in deze blog- serie het volgende met jullie delen:

 

 • Informeren over de gezondheidsvoordelen van een plantaardig dieet
 • Hoe je meer plantaardige producten kan toevoegen in je huidige voeding
 • Wat een plantaarig dieet voor jou persoonlijke situatie kan betekenen
 • Ik wil je laten zien dat een plantaardig dieet simpeler is dan je denkt
 • Gerechten delen waarin geen dierlijke producten zitten
 • Mijn ervaringen hoe ik van een dierlijke dieet ben overgestapt naar een plantaardig dieet
 • Alle aannames omtrent veganisme ontkracht (eiwitten, calorie inname, macro & micro management)
 • Alles onderbouwen met wetenschap, literatuur en eigen ervaringen

 


Hoewel deze informatie niet meer nieuw voor mij is, is bloggen dat wel. Dit is mijn eerste blog die ik schrijf dus ik heb nog van alles te leren. Daar word ik enorm enthousiast van! Heb je vragen  of tips voor me en wil je mee helpen om mensen te inspireren, laat het me dan weten in een reactie hieronder.
NOTE: Ik wil met deze blog- serie niemand dwingen of overtuigen om veganist te worden. Ik wil bewustwording creëren en verklaren waarom een plantaardig dieet je veel gezondheidsvoordelen kan opleveren en mijn reis naar een plantaardig dieet.
PS: Vind je deze blog leuk en interessant en wil je andere mensen graag meenemen  in mijn missie deel deze blog dan op je favoriete social media! Onthoud dat het minder eten van dierlijke producten heeft ook al een positief effect op je gezondheid!
Groetjes,
Berend.

 

Volg BFIT

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *