Waarom jouw goede voornemens nog niet succesvol zijn

Gezond fit - BFIT Den Bosch personal coach en trainer
Waarom jij in 2020 Small Group Training wil gaan volgen
5 januari 2020
Gezond fit - BFIT Den Bosch personal coach en trainer
Granola cupcakes met rood fruit
31 maart 2020

Waarom jouw goede voornemens nog niet succesvol zijn

Gezond fit - BFIT Den Bosch personal coach en trainer

Gezond fit - BFIT Den Bosch personal coach en trainer

WAARSCHUWING! Deze blog kan confronterend zijn.

Naast vuurwerk afsteken en de nieuwjaarsduik, behoren goede voornemens ook weer elk jaar tot de tradities bij de start van een nieuw jaar. Tegenwoordig hoor ik steeds vaker dat mensen geen goede voornemens meer hebben, omdat dit ‘het hele jaar toch moet’ of ‘cliché’ is. Toch worden ze ieder jaar weer gemaakt. Vaak zijn deze goede voornemens lichamelijk gerelateerd. Waarom? Omdat dit dicht bij jezelf ligt. Bovendien ziet men fysieke en mentale weerbaarheid als een fundamenteel belang voor succes. Het maakt niet uit of dit nu op werk- of privégebied is, omgang met stres of juist voorbereid zijn op een nieuwe uitdaging.

bfit personal training personal trainer den bosch voedingsadvies bootcamp

Maar waarom zeggen dan steeds meer mensen dat ze geen goede voornemens hebben voor dit jaar? Omdat ze bang zijn te falen. Stiekem heeft iedereen goede voornemens. Het is niet voor niks dat het in januari weer stormloopt in de sportschool. Toch stelt iedereen doelen voor zichzelf. Of het nu gaat om iedere dag flossen of over wat kilo’s afvallen. Elk jaar maak je weer met jezelf de bekende afspraak om het anders te doen.

De afspraak met jezelf maken is alleen niet voldoende. Slechts 20% van de mensen gaat na drie weken nog door met hun goede voornemens. De overige 80% van de mensen begint vol enthousiasme, maar deze neemt steeds meer af naarmate de weken vorderen. De goede voornemens worden steeds minder belangrijk en de urgentie om ze te behalen wordt kleiner.

Hoe komt het dat slechts 1 op de 5 mensen hun goede voornemens volhoudt? Ik geloof dat er vier redenen zijn waarom mensen hun goede voornemens niet behalen. En dat is stiekem best confronterend…

  1. Je hebt geen geduld.
  2. Je maakt verkeerde associaties (denkfouten).
  3. Je hebt geen (duidelijk) plan.
  4. Je mist kennis.

Ik zal je uitleggen wat ik hiermee bedoel.

1. Geen geduld

Het duurt gemiddeld negentig dagen om een gewoonte te creëren. Dit is vaak langer dan het geduld van de meeste mensen. Hoe vaak hoor je wel niet in de sportschool ‘ik ben nu een week bezig, maar zie nog steeds geen resultaat’. Wellicht heb je het zelf ook gedacht. Het duurt dus negentig dagen om van een routine een gewoonte te maken, maar dit geldt niet alleen voor jezelf. Ook je lichaam heeft twee maanden nodig om te wennen aan bijvoorbeeld nieuwe vormen van fysieke stress (trainingsadapties).

Neem bijvoorbeeld krachttraining. Wat veel mensen niet weten, is dat je maximaal twee tot drie kilo aan spiermassa aanzet op jaarbasis mits je alles perfect doet. Dit betekent goed eten, goed slapen, goed trainen en vooral juist trainen. Een oefening herhaal je gemiddeld 8-12 keer in sets van drie. Dit duurt in zijn totaliteit ongeveer 2,5 minuut. Deze oefening herhaal je 2 a 3 keer per week. Je verwacht dat je lichaam in een week veranderd. Of dit nu sterker of slanker is. Maar wat je eigenlijk vraagt van je lijf is dat dit resultaat in slechts 7,5 minuut behaald wordt. En is dat realistisch? Nee. Het duurt dus veel langer dan een week om daadwerkelijk resultaat te zien. Helaas is de beloning op langere termijn nooit zo interessant als op de korte termijn. Dus, wanneer het resultaat na drie weken nog steeds uitblijft, haken de meeste mensen af. Reken voor jezelf een periode van minimaal twee maanden om een bepaald resultaat te behalen en zorg ervoor dat jouw doelen meetbaar zijn. Hierover meer in punt 2 en 3.

2. Denkfouten

Veel mensen baseren hun gezondheid of hoe fit ze zijn op hun gewicht. Dus is een bekend doel bij de goede voornemens een X kilo’s afvallen. De meeste mensen hebben een weegschaal thuis die slechts een gewicht in kilo’s aangeeft. Maar wat er allemaal in deze kilo’s zit, weten we niet. Jouw doel is dus het cijfertje op de weegschaal naar beneden krijgen. Niet wetende of je dus vet verliest, spiermassa wint of simpelweg minder vocht vasthoudt. Je gewicht zegt dus eigenlijk maar weinig over jouw gezondheid of over hoe fit je bent. En dus geen goede meting voor jouw gezond- en fitheid. Goede voornemens worden dus gebaseerd op onvoldoende informatie. Wanneer de weegschaal dus niet voldoende omlaag gaat, haken de meeste mensen af.

Waar het wel om gaat, is jouw lichaamssamenstelling. Deze informatie geven jou inzicht over hoe jouw lichaam er nu voorstaat en wat er gebeurd als je met je goede voornemens begint. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen, ga je wat doen aan jouw vetpercentage. Wil je sterker worden, dan ga je voor het vergroten van je spiermassa. Het resultaat zie je uiteindelijk ook in kilo’s. MAAR! De kilo’s op de weegschaal zijn dus niet leidend. Nu kun je gerichte doelen gaan stellen. Wat mij brengt bij het volgende: een plan maken.

3. Geen plan

Je hebt je goede voornemens gemaakt en een duidelijk einddoel gesteld. Nu kunnen er twee scenario’s zich voordoen: je begint, maar weet eigenlijk niet hoe je tot je doel gaat komen of je doel lijkt zo ver weg dat na een aantal weken de moed in de schoenen zakt en je afhaakt. Dat doel ga je toch nooit halen. We weten al dat het negentig dagen kost om een gewoonte te creëren en echt resultaat te zien. Negentig dagen klinkt ver weg. Er zitten nog zoveel weken, dagen en uren in om daar te komen. Het is dus niet gek dat je zicht verliest en je motivatie op ten duur afneemt.

Zelf werk ik altijd met een micro-, meso- en macro- planning. Hiermee bedoel ik: wat ga je per dag & per week doen, wat per maand en wat per drie maanden. Waarbij je wekelijkse doel ondersteunend is aan je maandelijkse doel en die juist weer aan je einddoel over drie maanden. Door voor jezelf deze stappen op papier te zetten, kun je doelgericht gaan werken aan jouw plan. Dit helpt om te voorkomen dat het doel op langere termijn uit het zicht raakt en dat je wekelijks jouw succesbeleving hebt. Belangrijk is natuurlijk wel dat je deze doelen realistisch en haalbaar maakt om falen te voorkomen. Werk bijvoorbeeld met de SMART-methode (Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden). Ga dus niet van jezelf verwachten meteen vier keer per week te gaan sporten, als je al langere tijd niet gesport hebt. Begin klein.

4. Gebrek aan kennis

In mijn optiek is het een kwalijke zaak dat het afnemen van een sportschool abonnement zo gemakkelijk gaat. Vaak beginnen mensen zonder enig kennis of ‘know how’ aan het fitness avontuur. Dit resulteert in bijvoorbeeld blessures waarbij mensen thuis komen te zitten. Wat dan weer resulteert in een vervelende associatie met sporten waardoor mensen al helemaal niet meer gaan bewegen en dus in een vicieuze cirkel terecht komen waarbij totaal geen gezondheidswinst behaald wordt.

Het is hetzelfde als het gemak waarmee mensen gaan hardlopen. Het is heel laagdrempelig om mee te beginnen, maar hardlopen is de sport waarbij mensen de meeste blessures oplopen door verkeerde manier van lopen (looptechnieken) en verkeerde programmering. Hiermee bedoel ik dat intensiteit van de fysieke stress op het lichaam te snel wordt opgebouwd waardoor mensen last krijgen aan hun gewrichten. Denk aan enkels, knieën, onderrug.

Het investeren in kennis is altijd waardevol. Kijk alleen wel uit waar je deze kennis vandaan haalt en neem niet alles klakkeloos aan wat een Instagram Influencer je vertelt over sporten. Ik zou altijd adviseren eens vrijblijvend het gesprek aan te gaan met een professional of de hulp hiervan in te schakelen. Zo vergroot je jouw kans op succes.

Conclusie

Hoe cliché het ook klinkt; investeren in jouw eigen gezondheid is echt de beste investering die je kan maken. Wil jij eindelijk gezondheidswinst boeken en je goede voornemens succesvol behalen, is het nooit onverstandig om eens in gesprek te gaan met een professional. Samen kan je een duidelijk, realistisch en haalbaar plan opstellen met daarbij de juiste meetinstrumenten om succes inzichtelijk te maken.

Bij BFIT bied ik dit in meerdere vormen aan. Je kan voor persoonlijke begeleiding kiezen waarbij je samen werkt aan jouw persoonlijke doelstellingen of anders in een kleine groep van maximaal vier mensen. Op deze manier wil ik voor een brede doelgroep de mogelijkheid aanbieden om samen met een personal trainer te werken aan succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *