Stress is de reactie van het lichaam op elke verandering die een aanpassing of reactie vereist. Het lichaam reageert op deze veranderingen met fysieke, mentale en emotionele reacties. Stress is een normaal onderdeel van het leven. Je kunt stress ervaren van je omgeving, je lichaam en je gedachten. Zelfs positieve veranderingen in het leven, zoals een promotie, een hypotheek of de geboorte van een kind, veroorzaken stress.
Positieve stress is bijvoorbeeld wanneer je je voorbereidt op een wedstrijd, een uitdagende klus op het werk, een eerste date of misschien wel een belangrijk sollicitatiegesprek. Deze stress geeft je een plezierig gevoel en kan je schrap zetten om te presteren. Gewoonlijk daalt deze stress na verloop van tijd. Je bent dan weer in je ‘normale’ ruststand.
Negatieve stress wordt vaak als niet fijn ervaren en is niet in het belang van de persoon. Deze stress kan ontstaan door bijvoorbeeld een enge film, een dominante collega, een auto ongeluk of een schrikreactie omdat je (bijna) valt. Wanneer negatieve stress te vaak voorkomt heeft dit nadelige gevolgen voor je lichaam en geest. Ook een intense stresservaring (bij een psychotrauma) heeft nadelige gevolgen.
Een balans tussen spanning (stress) en ontspanning is uitermate belangrijk wil je je stress goed kunnen managen. Wanneer je teveel en te lang spanning ervaart staat je veerkracht onder druk. Je veerkracht kun je vergelijken met een elastiek. Deze kun je elastischer(veerkrachtiger) maken, maar ook te ver uitrekken waardoor deze uiteindelijk breekt. Als deze breekt noemen we dat in de volksmond een burn-out of overspannen zijn.
Meer balans tussen spanning en ontspanning kun je creëren door te kijken naar de factoren die dat beïnvloeden.
Stel je voor dat je gestrest of gespannen wordt van iets doen dat je niet leuk vindt. De simpelste oplossing is door dat niet meer te doen. Het kan ook zijn dat dat niet altijd kan. Dan kun je kijken naar de frequentie ervan en deze eventueel verlagen.
Met ontspanning kun je hetzelfde doen, maar dan omgedraaid. Ontspan je bijvoorbeeld door een dagje sauna, maar ben je al 2 maanden niet meer geweest? Dan is het misschien tijd om weer eens te gaan. Bijvoorbeeld 1 keer per 2 weken of 1 keer per maand. Door dit frequent in te plannen geef je jezelf het cadeau om tot rust te komen.
Ervaar jij een gevoel van onrust en sta je ervoor open daar wat aan te doen? Op een dynamische en nieuw ontwikkelde methode ga je met 4 of 2 personen vechten voor je mentale, emotionele en fysieke welbevinden.